Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε
26.04.2024
  • Allgemein
  • Diktatur/Δικτατορία
  • Brain Drain
  • Balkan/Βαλκάνια
  • Bücher/Βιβλια
  • Medien/Μαζικά Μέσα
  • Minderheiten, Migranten/Μειονότητες, Μετανάστες
  • Kriege, Flüchtlinge/Πόλεμοι, Φυγάδες
  • Sprache/Γλώσσα
  • Gesellschaft, Meinung/Κοινωνία, Γνώμη
  • Nationalismus/Εθνικισμοί
  • Thema/Θέμα
  • Termine/Εκδηλώσεις
  • Geopolitik/Γεωπολιτική
  • Politik/Πολιτική
  • Terrorismus/Τρομοκρατία
  • FalseFlagOps/Επιχ. με ψευδή σημαία
  • Hellas-EU/Ελλάδα-Ε.Ε.
  • Wirtschaft-Finanzen/Οικονομία-Οικονομικά
  • Religion/Θρησκεία
  • Geschichte/Ιστορία
  • Umwelt/Περιβάλλον
  • Korruption/Διαφθορά
  • Reisen/Ταξιδιωτικά
  • Musik/Μουσική
  • Kunst/Τέχνη, Λογοτεχνία
  • Küche/Κουζίνα
  • kachelmannwetter.com
    Εδω διαβαζετε τις καινουργιες  ελληνικες και γερμανικες εφημεριδες
    Hier lesen Sie  griechische  und deutsche Zeitungen 

    Κυβέρνηση Τσίπρα: Το πλιάτσικο ξεκίνησε


    Jan Schmitt, Kim Otto, Frank Konopatzki

    Στην εκπομπή MONITOR του κρατικού τηλεοπτικου σταθμου της Γερμανίας ARD της 23.07.2015 συζήτησαν τρείς δημοσιογράφοι της εκπομπής με καθηγητές και ειδικούς για το επίκαιρο και εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα „Συμφωνίες δισεκατομμυρίων με την Ελλάδα: Ποιοί κερδίζουν από τις ιδιωτικοποιήσεις;“ (με βίντεο)

     

     

    Μετάφραση απο τα γερμανικά: Εμμανουήλ Σαρίδης. Τα κείμενα σε πλάγια γραφή είναι του παρουσιαστή της εκπομπής.

    Στην εκπομπή MONITOR της 23.07.2015 με τον τίτλο „Milliarden-Deals mit Griechenland: Wer sind die Profiteure der Privatisierung? (Συμφωνίες δισεκατομμυρίων με την Ελλάδα: Ποιοί είναι οι κερδισμένοι από τις ιδιωτικοποιήσεις;“ οι δημοσιογράφοι Jan Schmitt, Kim Otto και Frank Konopatzki μίλησαν με τους καλεσμένους τους, μεταξύ άλλων οι Georg Restle (Δημοσιογράφος, διευθυντής της εκπομπής MONITOR), Kώστας Νικολούζος (Δήμαρχος Κερκύρας), Χρήστος Σπίρτζης (Αναπληρωτής Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ), Aλέξανδρος Σ. Κρητικός (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung – DIW), Καθηγητής Prof. Rudolf Hickel (Πανεπιστήμιο Βρέμης) και Janine Wissler (αναπληρωτής αρχηγός του Κόμματος Die Linke (Η Αριστερά).

    Georg Restle: „50 δισεκατομμύρια ευρώ. Τόσα θα πρέπει να μαζέψει η ελληνική κυβέρνηση απο την ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας. Κυρίως για την αποπληρωμή χρεών. Για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών η Ελλάδα θα πρέπει να βιαστεί, έχει ήδη αργήσει. Και γι‘ αυτό θα προσφερθούν τώρα πολλά από τα «ασημικά» του ελληνικού κράτους σε εξευτελιστικές τιμές. Το εάν αυτό είναι έξυπνο, δεν ρωτά τώρα κανείς. Και ιδιαίτερα αυτοί που επωφελούνται από το ξεπούλημα. Για παράδειγμα μια μεγάλη γερμανική κρατική επιχείρηση, η οποία σύντομα θα λειτουργεί όλα τα ελληνικά αεροδρόμια όπου εσείς περνάτε τις διακοπές σας. Και ακριβώς εκεί ξεκλινησαν τις δημοσιογραφικές τους έρευνες οι  Jan Schmitt, Kim Otto και Frank Konopatzki.“

    Κέρκυρα.Ένας παράδεισος για διακοπές. Εδώ ξεκουράζονται στις διακοπές τους χιλιάδες Γερμανοί τουρίστες. Στο νησί, με μόλις 120.000 κατοίκους, έρχονται κάθε χρόνο πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες – ένας αριθμός, που ετησίως αυξάνεται. Περισσότεροι παραθεριστές σημαίνει και περισσότεροι επιβάτες στον Κρατικό Αερολιμένα Κέρκυρας. Παρά τις πολύ καλές προοπτικές το αεροδρόμιο θα πρέπει τώρα να ιδιωτικοποιηθεί. Σε έναν δεν αρέσει αυτό καθόλου. Στον Δήμαρχο Κέρκυρας Κώστα Νικολούζο.

    Κώστας Νικολούζος: „Το αεροδρόμιο είναι κερδοφόρο, γιατί λοιπόν να το δώσουμε; Βρισκόμαστε σε μια κρίση, μια βαθιά οικονομική κρίση, έτσι δεν είναι; Όταν μας ληστεύουν τα μέσα τα οποία παράγουν πλούτο και ευμάρεια στον τόπο μας, για να ξεπληρώσουμε τα χρέη μας, για να μπορέσουμε να προοδεύσουμε οικονομικά, πως μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο;“

    Το αεροδρόμιο της Κέρκυρας είναι μέρος ενός τεράστιου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Κρατική ιδιοκτησία αξίας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει, υπό την πίεση των πιστωτών, να πωληθεί μέσω του Ειδικού Ταμείου. Στο σφυρί θα βγουν όλα όσα παραδοσιακά είναι ιδιοκτησία του κράτους : Τα ΕΛΤΑ, η Ύδρευση και οι αυτοκινητόδρομοι, η παραγωγή και διανομή φυσικού αερίου και ρεύματος, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια. Πρόκειται για αερολιμένες των πιο δημοφιλέστερων τουριστικών νησιών, μεταξύ τους η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Κω – και βέβαια η Κέρκυρα. Ιδιαίτερα από τα αεροδρόμια η Ελλάδα αποκομίζει σε περίοδο κρίσης σημαντικά οικονομικά οφέλη. Την πιο επικερδή δουλειά θα την πάρει μια γερμανική εταιρεία. Η εταιρεία Fraport που εδρεύει στην Φρανκφούρτη, έχει επικρατήσει σε σχετικούς διαγωνισμούς. Με μιας εφ άπαξ καταβολή € 1.230.000.000 και με ένα ετήσιο μίσθωμα των € 22.900.000 η Fraport, μαζί με έναν Έλληνα συνέταιρο, παίρνει 14 ελληνικά αεροδρόμια για τουλάχιστον 40 χρόνια. Στην Αθήνα, συναντήσαμε τον Έλληνα Υπουργό Υποδομών. Ο υπουργός θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα στις ιδιωτικοποιήσεις των συγκεκριμένων αεροδρομίων, παρά το ότι φοβάται μεγάλα μειονεκτήματα για την ελληνική πλευρά.

    Χρήστος Σπιρτζής: “Σ‘ αυτή την ιδιωτικοποίηση η Ελλάδα πρέπει να πουλήσει 14 κερδοφόρα αεροδρόμια και τα άλλα, πάνω απο 30, τα μη κερδοφόρα και επιδοτούμενα, πρέπει να παραμείνουν στο ελληνικό δημόσιο. Αυτό είναι ένα μοντέλο που δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στην Ευρώπη. Αυτό ταιριάζει περισσότερο σε μια αποικία παρά σε μια χώρα μέλος της ΕΕ.“

    Σκληρές κατηγορίες. Αλλά τι μας λένε οι αριθμοί; Σύμφωνα με τα εσωτερικά δεδομένα της Ελληνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ο αριθμός των πτήσεων στα 14 αεροδρόμια που εποφθαλμιά η Fraport, αυξήθηκε μόνο πέρυσι κατά 188.000, μια αύξηση της τάξεως του 13,8%, ο δε αριθμός των επιβατών πέρασε τα 22 εκατομμύρια, μια αύξηση της τάξεως του 19%. Το ότι αυτό μπορεί να είναι μια εξαιρετικά κερδοφόρα εμπορική κίνηση για την Fraport το επιβεβαίωσε και η Lufthansa Consulting που γνωρίζει καλά τα οικονομικά στοιχεία των 14 αεροδρόμιων, αφού είναι „σύμβουλος“ του Ελληνικού Δημοσίου σε ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις. Τα στοιχεία είναι βέβαια εμπιστευτικά, μας λέει, αλλά θα μπορούσαν….

    Τσιτάτο: Σίγουρα θα πρέπει να θεωρηθεί σαν κερδοφόρου χαρακτήρα.“

    Μια κερδοφόρος επιχείρηση για την Fraport σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου? Διότι περιουσιακά στοιχεία σε περιόδους κρίσεων πρέπει να πουληθούν φθηνά; Ακριβώς για το θέμα αυτό προειδοποιεί το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών.

    Αλέξανδρος Σ. Κρητικός: „Εάν πραγματικά συμβεί αυτό, αυτές οι κρατικές επιχειρήσεις να πωληθούν για ένα κομμάτι ψωμί, τότε θα υπάρξει μια μεγάλη δυσαρέσκεια. Διότι επί του παρόντος δεν είναι πηλήσιμες στην πραγματική τους αξία και θα δούμε μελλοντικά, ότι οι επόμενες ελληνικές κυβερνήσεις θα είναι πολύ δυσαρεστημένες με τον απρογραμμάτιστο τρόπο που γίνονται σήμερα οι ιδιωτικοποιήσεις.“

    Το σκανδαλώδες σ΄αυτή την συμφωνία: Η Fraport AG είναι μια γερμανική κρατική επιχείρηση, διότι η  πλειοψηφία των μετοχών της Fraport ανήκει στην πόλη της Φρανκφούρτης και το κρατίδιο της Έσσης. Τι είδους ιδιωτικοποίηση είναι αυτή……;

    Prof. Rudolf Hickel: „Στην ουσία λαμβάνει χώρα μια αλλαγή ιδιοκτησίας απο μια ελληνική κρατική επιχείρηση σε μια γερμανική κρατική επιχείρηση. Και στο τέλος βλέπουμε, ότι τα κέρδη, τα σημαντικά κέρδη που θα προκύψουν απο τα 14 αυτά αεροδρόμια, θα διοχετεύονται σε Γερμανικά δημόσια ταμεία.“

    Κέρδη, που θα λείπουν από τα ελληνικά ταμεία. Και τα έσοδα των δισεκατομμυρίων Ευρώ από την ιδιωτικοποίηση; Ούτε απ‘ αυτά θα μπορέσει το κράτος να αγοράσει κάτι. Για αυτό φρόντισε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Διότι με τα „έσοδα“ απο την ιδιωτικοποίηση η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει πρώτα τα χρέη της. Η γερμανική Αντιπολίτευση κάνει λόγο για μια εξαιρετικά κακή συμφωνία.

    Janine Wissler: “Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προώθησε τα μέγιστα την ιδιωτικοποίηση. Ο ίδιος άλλωστε πρότεινε το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Συνέπεια της πολιτικής του είναι ο εκβιασμός των Ελληνίδων και των Ελλήνων για να ξεπουληθούν οι δημόσιες υποδομές πολύ κάτω της αξίας τους“.

    Η ιδιωτικοποίηση των ελληνικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να σταθεί ξανά στα πόδια της – λέει η θεωρία. Η παράδοση των ελληνικών αεροδρομίων σε μια γερμανική κρατική επιχείρηση θα μπορούσε να προκαλέσει στο ελληνικό Δημόσιο μια σημαντική οικονομική ζημία. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η σημερινή Ευρώπη την κάνει δυνατή.

     

    Πηγή: http://www1.wdr.de/daserste/monitor/sendungen/milliarden-deals-mit-griechenland-100.html

    Einen Kommentar schreiben / Γράψτε ένα σχόλιο

    Kommentar

    kachelmannwetter.com